Végre szabadon lehet használni az új bicikliutat.

bicikli

Amióta itt lakom Békásmegyeren, élvezem a Duna közelségét, s azt is, hogy könnyen el lehet érni a Dunakanyart. Szentendre gyakorlatilag a szomszédságban van, autóval, HÉV-vel is ki lehet menni, sőt, akár gyalog is.

bicikli

A legjobb választás viszont a kerékpár. Pár kilométer és már ott is vagyunk a Duna korzón, aztán lehet ücsörögni a folyó partján, be lehet ülni egy étterembe vagy fagyizni. 

bicikli

A probléma csak az volt, hogy az út egyik szakasza botrányos állapotú volt. A töredezett burkolatú úttesten rendesen rázott a bicikli, aztán jött egy hepe-hupás erdei szakasz. Utóbbinak megvolt a maga romantikája, de eső után azért nem volt nagy élmény ott tekerni.

bicikli

Régóta rebesgették, hogy végre, egyszer, majd, de most már tényleg itt az ideje egy átfogó felújításnak. Hiszen ez a bicikliút az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat része, tehát nem ártana, ha járható volna.

bicikli

Idén végre elkezdődtek a munkák. Egy darabig még a régi, jobb állapotú útszakaszt sem lehetett használni, aztán szép lassan haladtak előre a munkák, aminek része volt egy kerékpáros híd építése is. Pár hete a gyakorlatilag elkészült út mellett még volt pár tétova figyelmeztető tábla, hogy munkaterület, azaz nem használható, de az emberek így is birtokba vették.

bicikli

Mostanra pedig bárki tekerhet rajta. Észak-Budán jó tekerni, a Római-part után a békásmegyeri töltésen található úton folytatódhat a biciklizés, ami kiváló állapotú és nagyszerű a kilátás a Dunára.

bicikli

A felújított szakasz már Budakalászon kezdődik. Gondosan felfestett, széles és (most még) kiváló kerékpárút kanyarog a folyó vonalát követve. Bár ez a szakasz eddig is jó volt, azért látszik rajta a munka. A megújult pihenők egyike is itt van. Ezek nem rosszak, bár szerintem ezen a rövid szakaszon nem fogják olyan sokan használni őket.

bicikli

Utána jön egy szép erdei szakasz, ahol kiszélesítették a korábbi utat. Érdemes vigyázni, mert itt a legtöbb szennyeződés, törmelék, falevél az úton. Nekem ez a rész kedvencem, közvetlenül a víz partjára is le lehet menni egy kicsit ejtőzni.

bicikli

Az igazi újdonság a Lupa-tó melletti szakasz, ami teljesen új, és egy darabon közvetlenül a tó mellett halad. Persze én, aki eleget jártam erre, emlékszem, amikor még nem kerítette le senkit szögesdróttal a tavat, de hát az más világ volt.

bicikli

Az új híd némileg lerövidíti a tekerést Szentendre felé, az út pedig a már korábban megépült szakaszon folytatódik. Ha rosszmájú akarnék lenni, mondhatnám, az itt-ott felgyűrődött útburkolat sejteti, milyen lehet majd pár év múlva a vadonatúj út- de reménykedjünk.

bicikli

Ha csak Szentendre belvárosáig megyünk, Budapest határától nagyjából 11 kilométert kell tekerni. Arra számítani kell, hogy az eddig is népszerű útvonalon még több lesz a bringás. Ráadásul vannak itt családdal tekerők, kocogók, kutyát sétáltatók. Tudom, hogy van, akit nagyobb tempóra csábít a kiváló minőségű út, de ez nem versenypálya. Mindig állj készen a lassításra, ha valaki komótosabban halad előtted, tehát ha gyorsan mégy, akkor se feledd az óvatosságot.

Nagy Kék instagram