A Róka-hegyi kőfejtő meghökkentően kellemes kirándulóhely.

gyalog budapest

A véletlen szerepét soha nem szabad alábecsülni. Még tavasszal, a kijárási korlátozások lassú feloldása idején nem nagyon mozgott az ember az országban, de értelemszerűen vágytam a szabadba. Mivel még a Római-partot is lezárták a kocogók, bringások előtt, a Szentendrei út túloldalán kezdtem kalandozni.

gyalog budapest

Aztán a különféle bringás felfedezőutak egyikén, egy meglehetősen meredek útszakaszt keservesen letudva egy kis ösvényre lettem figyelmes. Elindultam rajta, majd a fáktól övezett út végén egy elképesztő sziklakatlan várt. Megérkeztem -engem is meglepő módon- a Róka-hegyi kőfejtő szívébe.

gyalog budapest

A helyről sok dolog elolvasható az interneten, azért is, mert ma már védelmet élvez. A 19. század végén fejtették itt a mészkövet, aztán a felhagyott kőbányát a természet hódította vissza- és a falakat felfedezték maguknak a sziklamászók is. Velük egyébként napjainkban is jó eséllyel lehet találkozni a kirándulóknak.

gyalog budapest

Én magam négy utat ismerek a kőfejtő megközelítésére Csillaghegy irányából. Fel lehet autózni azon a bizonyos meredek úton, és Üröm határában találjuk a bejáratot. Gyalog lehet a házak mellett vezető lépcsőkön illetve ösvényen, illetve van egy tanösvény és egy jelzet turistaútvonal is. Így aztán lehet fel és le másik úton menni. 

gyalog budapest

A kőfejtőben több szinten nézelődhetünk, Békásmegyer illetve Belső-Óbuda irányába. Egészen fel lehet jutni a felső sziklafal peremére, ahol egy bunker is van, sőt, barlangba is be lehet kukkantani. Vannak egészen könnyen megközelíthető kilátópontok, ahonnan nagyszerű a panoráma, tehát ha valaki autóval érkezik a parkolóig, mindenféle előzetes felkészülés nélkül tehet egy jó sétát.

gyalog budapest

Egyébként nincs nagy területről szó. Én Csillaghegyről szoktam felsétálni, körbejárom a legjobb helyeket, aztán visszamegyek a kiindulópontra- egy ilyen kör szűk két óra alatt kényelmesen megvan. A sok érdekesség miatt szerintem a gyerekek is élvezik, és persze kutyások is meg szoktak fordulni errefelé. Egyszer még olyan őrültségre is rávettek, hogy a hajnali órákban kelve menjünk fel napfelkeltét fotózni, és az sem volt egy rossz élmény.

gyalog budapest

Szóval aki könnyen elérhető, ám ahhoz képest meglepően látványos és változatos helyen tenne egy rövid túrát Budapest közelében, annak szívből tudom ajánlani a Róka-hegyet. 

A Rókahegyi kőfejtő a Google térképen

Nagy Kék instagram

gyalog budapest