Az Oszoly-sziklára könnyű, kellemes sétával fel lehet jutni.

gyalog

A nemzszeretem őszi időjárás valószínűleg kevesebbeket csábít túrára, pedig érdemes ilyenkor is kimozdulni. A Budapest környékén elérhető helyek közütt van könnyebb, mint a Guckler-tanösvény, vagy rövid de érdekes, mint a Csobánka feletti Oszoly-csúcs. 

gyalog

Parkolni Csobánka szélén lehet a pihenő mellett, és onnan indulhat el a körtúra valamelyik irányba. Én déli irányba indultam el a kaptatón, egy kis kitérővel a közeli sziklafalig. 

gyalog

Azután gyakorlatilag egy lendülettel fel lehet jutni a csúcsra. A jelzések jók, de akár még sejteni is lehet az irányt, hiszen menni kell felfelé, amíg ki nem bukkanunk az erdőből, és meg nem látjuk a zászlót. A sziklás fennsíkről remek kilátás nyílik az alattunk levő Csobánkára, illetve láthatóak a szomszédos csúcsok, például a Nagy-Kevély.

gyalog

Ereszkedés után a tanösvényt követve mentem tovább. Megnéztem a táblákat, melyeken szó esik az erdőről, őstölgyről, élővilágról. A Stiasny-pihenő volt a következő hosszabb megállóm, ahol északi irányba nyílt jobb kilátás, láthattam az arra emelkedő hegyvonulatokat.

gyalog

Innen lefelé jött az út valamivel izgalmasabb része. Tulajdonképpen nem volt túl meredek, de annyira azért igen, hogy a pár nappal korábbi eső miatt némileg csúszóssá váljon a talaj a talpam alatt. Óvatosságot javaslok ezen a rövid szakaszon. Utána pedig már nincs más, csak egy kis séta a pihenőig. Az egész kör teljesíthető volt bő egy óra alatt megállókkal. 

gyalog

Újabb kellemes kis úti cél, és persze a kör simán bővíthető, vannak további útvonalak a környéken. Az, hogy ezekben az őszi napokban rövdebb vagy hosszabb túrát teszünk, majdnem mindegy - a lényeg, hogy túrázhatunk egy keveset még ilyenkor is.

Az útvonal az Oszoly-pihenőtől az Oszoly-szikláig

Nagy Kék instagram