A Másfélmillió lépés Magyarországon sokak kedvét hozta meg.

kéktúra média

Már a legelső bejegyzésben utaltam rá, hogy milyen jó emlékeim vannak erről a klasszikus sorozatról. A hetvenes évek végén született meg az ötlet, hogy kellene egy jó film Magyarországról, a Kéktúrát végigjárva. A sok nyersanyag miatt ez drága projektnek ígérkezett, de végül sikerült tető alá hozni. 

Rockenbauer Pál vezetésével indult útnak a stáb, és mivel az ő elképzelése az volt, hogy a teljes csapatnak vele együtt gyalog kellett végigjárnia a több, mint ezer kilométeres utat, akadhattak nehézségek a forgatás során. Ám a végeredmény egyedi, emlékezetes sorozat lett, aminek pont az adja az életközeliségét,  hogy az operatőrök ilyen körülmények között dolgoztak. A felvételek néhol pont ezért "fésületlenek", de ez illik a hangulathoz. 

kéktúra média

Szót kell ejteni arról, mekkora telitalálat volt Sinkó László narrátorként, és említsük meg azt is, micsoda komoly, alapos munka kellett amíg teljesen leszervezték ezt az utat, a megszólalókkal és riportalanyokkal. Végülis az egész országot átszelték, és mindenhol meg kellett találni azokat, akikkel beszélgetni érdemes! S hogy kerete legyen a csapat történetének, ott volt a maguk előtt tolt biciklikerék, mint korabeli lépésszámláló.

Hogy másfél millió lépés nekem elegendő lenne-e Kéktúrához, azt nem tudom. De az biztos, hogy máig emlegetem a sorozatot, amit remek minőségben az MTVA archívumában is meg lehet találni. (Igen, az összes epizódot!) Most csak az első résztt illesztem be, de akinek van kedve, belenézhet a többibe is.